"Het creëren van meer luchtbeweging was dé oplossing"

Het was vaak klam en benauwd in de kas. Ook voor het gewas was het kasklimaat niet optimaal. De planten waren regelmatig te nat van binnen, wat onder meer leidde tot problemen met rot en schimmels.” De teeltman heeft geen spijt van de gedane investering. De verticale ventilatoren zorgen namelijk voor meer luchtbeweging en een actiever en gelijkmatiger kasklimaat. In de eerste plaats is de luchtbeweging prettig voor onze medewerkers. Zij zijn vrolijker en de productiviteit ligt hoger. Daarbij droogt het gewas sneller op, bijvoorbeeld na een bespuiting. Hierdoor hebben we minder te stellen met schimmels en andere teeltissues.

Christiaan Rinkel

Dummen Orange

"Ik krijg kippenvel van zo’n gelijkmatig kleurend gewas"

Paul en Marcel van den Broek zijn zeer over het systeem te spreken. “De temperatuurverdeling is de kas in veel beter. Dat zie je aan het gewas. Ik krijg er kippenvel van hoe gelijkmatig het kleurt” Het streven is om de RV op 87% te houden onder gesloten doek, en dat lukt goed. In de oude kas zonder dit systeem moeten we veel vaker de luchtramen opzetten boven gesloten scherm.

Paul van den Broek

Van den Broek Gartenbaubetrieb

"De Boer is tevreden over de resultaten tot nu toe."

Naast vochtregulering heeft het systeem nog een groot voordeel: het reguleren van de temperatuur. In belichte teelten heb je te maken met uitstralingsregels, waarbij het schermdoek op bepaalde tijden dicht moet. Hierdoor kan de temperatuur onder het doek behoorlijk oplopen. Elke 10.000 lux Son-T-belichting betekent een verhoging van 6 tot 7 ͦ C. Om dit te voorkomen, gebruiken we de ventilatoren ook om te koelen.

Simon de Boer

Schooneveld Breeding

"Actiever gewas en een stabiel klimaat"

Wij zijn tevreden over de HinovaFan. We telen generatiever, we hebben een stabiel klimaat wat zorgt voor een actieve plant. Wij merken sinds het gebruik van de HinovaFan dat wij een actiever gewas hebben, we hebben een hogere wateropname.

Guus Cox

Cox Aardbeien

"Energiebesparing en betere stuurbaarheid dé winstpunten"

Een kier trekken is de goedkoopste oplossing, maar hierbij ontstaat kouval en moet je de buisverwarming aanzetten om te ontvochtigen. En dat wilden we dus niet.

Hans Aerts

Draek Gartenbau