Aardbeien Demo dag

Afbeeldingsresultaat voor aardbeien demodag

Wij hebben van meerdere k(l)anten begrepen dat verticaal ventileren bij aardbeien erg interessant is.

En wij begrijpen waarom. Er zijn twee redenen:

  • Voorkom temperatuur verschil
  • Condens voorkomen door luchtverplaatsing

Veel ziektes bij het aardbeiengewas zijn te voorkomen met verticaal ventileren. Combinaties als hoge luchtvochtigheid en koude gedeeltes zorgen voor het nat slaan van het gewas.

Kaslucht bevat altijd vocht. Dat komt in de eerste plaats door de planten zelf. Die verdampen voortdurend. Ze gebruiken van het water dat ze opnemen maar 10 % voor de groei. Lucht kan een maximale hoeveelheid waterdamp (vocht) bevatten. Als je daarboven komt, krijg je condensatie: er vormen zich waterdruppeltjes. Dat gebeurt tegen koude delen van de kas of het gewas (WUR).

Op onbedoelde plekken in de kas kan de temperatuur zakken, het vocht kan niet in de lucht blijven en zal neer slaan op de dichtstbijzijnde koudere aardbei. Doordat de aardbei onder het blad hangt zal deze in de morgen minder warm zijn dan het blad. Hierdoor slaat de aardbei nat met allerlei negatieve gevolgen van dien.

Verticale ventilatie zorgt voor een egaal klimaat en hiermee beperk je de koudere plekken in het gewas. Mocht de aardbei toch nat slaan, dan krijg je door de luchtbeweging onder het blad een verdamping. Hierdoor droogt de aardbei op en ben je behouden voor schimmelziektes.

Daarom was Hinova dit jaar aanwezig op de aardbeien demo dag. Georganiseerd door branchevereniging ZLTO in samenwerking met Delphy.

Vraag bij ons of uw lokale dealer meer informatie over de HinovaFan verticale ventilatie

Meer info..

 

Published: